Prullenbak 4 vakken: 11x de beste van 2024! [Uitverkoop]

Met een prullenbak met 4 vakken heb jij in totaal vier compartimenten tot je beschikking. Hiermee kan jij op de beste manier jouw afval scheiden, iets wat in Nederland verplicht is. Dankzij de compartimenten ken jij perfect restafval, plastic, papier en gft of glas scheiden, zodat je het gemakkelijk aan kan bieden aan de afvalverwerker.

In dit artikel nemen wij je mee in de beste prullenbak met 4 vakken van 2024. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van een afvalbak met 4 vakken, wat het precies is en wanneer je het juist moet aanschaffen.

We sluiten af met in welke situaties een 4 vaks prullenbak handig is om te hebben én hoe je een prullenbak vier vakken het beste schoon kan maken. Veel leesplezier en vragen of opmerkingen zien we graag terug in de reacties onderaan de pagina.

De beste prullenbak met 4 vakken van 2024

Tijdens het doen van onze product onderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen, populariteit, materiaalgebruik enzovoort.

Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.

We nemen je hieronder mee in de beste prullenbak met 4 vakken van 2024, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog. We zijn benieuwd welke prullenbak 4 compartimenten jij gaat uitkiezen!

Goed om aan te geven: sommige van de onderstaande producten zijn in verschillende kleuren en met een diverse inhoud te verkrijgen. Klik hiervoor even op “controleer prijs”‘ om de juiste kleur en inhoud voor in jouw huis te vinden.

Prullenbak met 4 vakken: Onze top 3

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 3, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!

Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere mensen ook top vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden.

Prullenbak 4 vakken Sortibox van Prosperplast

Het eerste product in onze top drie is de prullenbak 4 vakken Sortibox van Prosperplast. Dit product krijgt momenteel 4,7 uit 5 sterren en meer dan 15 reviews op bol.com. Hiermee is dit één van de meest populaire producten.

Wanneer je de Sortibox van Prosperplast koopt ontvang je in totaal 4 bakjes. Hierbij zijn er 2 bakjes met ieder een inhoud van 25 liter en 2 bakjes met ieder 35 liter inhoud. Daarbij zijn de bakjes gemaakt van sterk en duurzaam kunststof en kan je ze allemaal opstapelen.

Doordat deze bakjes opstapel baar zijn, passen ze zowel in brede als smalle ruimtes. Perfect voor het scheiden van afval dus. Wat wil je nog meer?

Afvalbak 4 vakken Smart Waste van 4cookz

Het tweede product in onze top drie is de afvalbak 4 vakken Smart Waste van 4cookz. Dit product krijgt momenteel 4,3 uit 5 sterren en meer dan 15 reviews op bol.com.

Deze sensor afvalbak van 4cookz heeft een totale inhoud van 72 liter en is verkrijgbaar als zilveren prullenbak en zwarte afvalbak. Hierbij krijg je toegang tot diverse compartimenten. Het compartiment bovenin opent dankzij de sensor en heeft een inhoud van 47 liter. Hierin zit ook een GF bakje van 4 liter.

Onderin de afvalbak vind je een uitschuifbare lade, met daarin nog twee compartimenten. De binnen bakken zijn eenvoudig uit te nemen en kunnen zo ook goed schoongemaakt worden. Tevens is de buitenkant vingerafdruk proof. Meer heb je niet nodig toch?

Homra Dexer 4 vaks prullenbak

Het derde product in onze top drie is de Homra Dexer 4 vaks prullenbak. Dit product krijgt momenteel 4,3 uit 5 sterren en meer dan 7 reviews op bol.com.

De Homra Dexer is van origine een 3 vaks prullenbak, maar is met een scheidingswand om te bouwen naar een 4 vaks afvalbak. De bovenste 2 compartimenten hebben ieder een inhoud van 18 liter, wat opent door een sensor. In de schuiflade aan de onderzijde bevindt zich een compartiment van 24 liter. Deze is dus op te splitsen.

De deksel is voorzien van Odor Control geurfilter en ook heeft dit product een Ozon sterilisatie functie, waarmee bacterien en schimmels tegengegaan kunnen worden. Al met al een prima product dat precies doet wat je ervan kan verwachten.

Zit jouw prullenbak 4 vakken niet in bovenstaande lijst? Zoek niet verder en neem dan hier even een kijkje bij bol.com, waar ze meer dan 30 prullenbakken met 4 vakken op voorraad hebben.

Waarom luisteren naar ons?

Tijdens het zoeken naar de beste prullenbak 4 vakken, hebben wij de allerbeste producten onder de loep genomen. Letterlijk honderden reviews zijn doorgenomen, waarbij we naar zowel de positieve als negatieve reviews hebben gekeken. Hierbij kijken wij onder andere naar de volgende punten:

 • Prijs van het product
 • Aantal reviews van kopers
 • Hoogte van de beoordeling
 • Kwaliteit aan de hand van de reviews
 • Features en mogelijkheden die het product kan bieden

Door dit op deze manier aan te pakken, konden wij een mooie lijst van goede producten samenstellen. Op die manier kan jij de beste 4 vaks prullenbak voor jouw situatie vinden.

Wat is een prullenbak met 4 vakken?

Na het zien van de bovenstaande producten, heb je (waarschijnlijk) een goed beeld van wat een prullenbak met 4 vakken is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij je het hieronder graag uit.

Een prullenbak met 4 vakken, de naam laat weinig te raden over. Het is dan ook letterlijk dat; Een prullenbak met 4 verschillende binnen emmers om je afval in kwijt te kunnen.

De 4 vakken van de prullenbak maken het makkelijker om het afval te kunnen scheiden. Je kunt de 4 vakken invullen naar jouw eigen afval. Heb jij veel glas afval? Dan kun je ervoor kiezen om 1 van de vakken hiervoor te gebruiken.

Als jij meer plastic afval hebt, dan gebruik je de bak gewoon hiervoor. Vaak hebben de compartimenten al een functie, zoals een papierbak, een GFT-bak en een bak voor glas, maar je bent vrij om dit voor jezelf te bepalen.

De prullenbak met 4 vakken is ideaal voor grotere gezinnen, zodat de bak niet elke dag vol raakt. Ook kan de prullenbak met 4 vakken erg fijn zijn voor bedrijven. Het scheiden van het afval wordt hierdoor namelijk vele malen makkelijker, wat simpelweg verplicht is voor Nederlandse bedrijven.

Een prullenbak met 4 vakken heb je echter niet zomaar gekozen, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, soorten en kleuren. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Maar wanneer zou je dan een prullenbak met 4 vakken moeten kopen en in welke situaties is dit een handig product om te hebben? Daar nemen wij je nu in mee.

4 vaks prullenbak

Wanneer een prullenbak met 4 vakken kopen?

Nu je weet wat de beste prullenbakken met 4 vakken zijn én waar je op moet letten als je dit product gaat kopen, is het belangrijk om te kijken naar wanneer je het zou moeten kopen.

Het is namelijk niet een product wat je zomaar even in huis haalt en er zijn veel vervangende producten op de markt. Vandaar dat wij je graag meenemen in de diverse redenen/momenten wanneer je voor een 4 vaks prullenbak zou moeten kiezen.

Perfect voor het scheiden van afval

Allereerst is het goed om te benoemen dat een prullenbak met vier vakken perfect is voor het scheiden van afval, zoals eerder ook al benoemd is. Dit is voor veel mensen en bedrijven dan ook de meest belangrijke reden om een 4 vaks prullenbak aan te schaffen. 

Daarnaast is ook gewoon verplicht om je afval gescheiden aan te bieden. Doordat je alles gemakkelijk gescheiden van elkaar weg kan gooien, zal jouw gezin of huishouden sneller hun afval op een juiste manier deponeren. Hiermee ben je niet alleen bewuster bezig met het milieu, maar voldoe je simpelweg ook gewoon aan de regels die gelden.

Gemak

Een ander bijkomend voordeel van een 4 vaks afvalbak, is dat het je heel veel gemak biedt. Je hebt het gemak van een “normale” prullenbak, omdat je uit veel soorten kan kiezen, maar je kan wel gemakkelijk je afval scheiden.

Denk dan aan scheidingsvakken, een bepaalde inhoud, van bepaalde merken of materialen. Bijna alles wat een “gewone” prullenbak heeft, zal je tegenkomen in een 4 vaks prullenbak.

Ruimtelijk voordeel

Nog een voordeel van deze afvalbakken, is de ruimte die je hebt voor je afval. Als je voor alle afvalsoorten een aparte bak hebt, dan zullen de bakken minder snel vol raken. Dit komt omdat iedere afvalstroom een eigen compartiment heeft.

Ook een bijkomend voordeel hiervan is dat je aparte compartimenten hebt voor afval dat niet gaat rotten. Denk hierbij aan glas, plastic of papier bijvoorbeeld. Restafval en GFT afval kan nogal snel nare luchtjes veroorzaken, dus dit wil je liever in een apart compartiment hebben.

Geschikt voor iedere situatie

Het laatste voordeel dat een 4 vaks afvalbak je kan bieden, is dat het geschikt is voor iedereen én voor iedere situatie. Hiermee bedoelen we niet alleen dat het een perfect product is voor ieder huishouden, maar ook voor bedrijven, sporthallen en andere locaties waar (veel) afval geproduceerd wordt.

Er is tevens een uitgebreid assortiment waaruit je kan kiezen, zoals je hierboven hebt kunnen zien. Dit zorgt ervoor dat de kans groot is dat jij een afvalbak 4 compartimenten vindt, dat precies bij jouw wensen past.

Al met al meer dan genoeg redenen waarom je een afvalemmer 4 vakken zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je dit product gaat kopen? Lees snel verder, want daar ga je in de volgende alinea allemaal achterkomen.

afvalbak 4 vakken

Prullenbak met 4 vakken kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer jij een 4 vaks prullenbak voor in je huis gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat je op dat moment nodig hebt.

Wij hebben de belangrijkste zaken waar je op kan letten hieronder opgesomd, in willekeurige volgorde. Niet iedereen zal elk punt even belangrijk vinden. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten, zodat je zelf kan bepalen met welke punten je wel rekening wilt houden.

Inhoud van de prullenbak met 4 vakken

Het eerste punt waar je naar kan kijken, is de inhoud van de 4 vaks afvalbak. Hoeveel dit moet zijn is aan de ene kant afhankelijk van hoeveel mensen er gebruik van gaan maken en aan de andere kant van de ruimte waar je dit item gaat plaatsen.

Nu is het wel zo dat een prullenbak met 4 vakken relatief groot is, simpelweg omdat er 4 compartimenten zijn. Maar er zitten zeker wel verschillen tussen de diverse producten, dus de inhoud is een belangrijke om rekening mee te houden.

Type deksel

Wanneer je de producten bovenin dit artikel goed bekeken hebt, dan is het je opgevallen dat er diverse typen deksels verkrijgbaar zijn. Daarom dat het belangrijk is om ook met dit punt rekening te houden, omdat dit immers bepaalt hoe je de deksel kan openen en sluiten.

We nemen je hieronder mee in de meest voorkomende typen én we hebben over deze soorten ook allemaal een blog geschreven.

 1. Pedaalemmers
 2. Afvalbak met sensor
 3. Push afvalbak
 4. Touch afvalbak
 5. Swing prullenbak
 6. Open afvalbak
 7. Wandprullenbak
 8. Inbouw afvalbak

En dit zijn ze niet eens allemaal, maar wel de meest populaire deksels/soorten van dit moment. Doe hier dus zeker je voordeel mee.

Vakken in verschillende formaten of even groot

Een ander belangrijk punt waarmee je rekening kan houden, is of de vakken van de 4 vaks prullenbak allemaal even groot zijn of verschillende formaten hebben. 

Sommige modellen beschikken namelijk over vier even grote vakken en de ander juist uit 4 vakken met diverse afmetingen. Omdat je van het ene afvalsoort meer produceert dan het andere, kan het verstandig zijn om diverse afmetingen te kopen. Dit is echter geen must, maar simpelweg iets waarmee je rekening kan houden.

Kleuren & design

Veel mensen vinden het fijn als de afvalbak met 4 vakken past in de ruimte waar men het gaat plaatsen. Daarom dat het ook belangrijk is om te kijken naar het design en de kleuren. Je wilt namelijk wel dat het bij je interieur of bij de inrichting van de ruimte past.

Gelukkig is het kiezen van de juiste kleur en design tegenwoordig niet zo heel moeilijk, omdat je uit diverse modellen kan kiezen.

Materiaalgebruik

Het materiaal waarvan een prullenbak met 4 vakken gemaakt is, zegt vaak iets over de prijs en de kwaliteit. Vandaar dat dit ook een belangrijk punt is om rekening mee te houden.

Zoek je bijvoorbeeld een prullenbak die wel kan tegen een stootje en lang meegaat? Dan is het aan te raden om voor metaal te gaan. Ga voor een roestvrijstalen prullenbak als je een sterke afvalbak 4 vakken wilt, dat niet kan roesten. Ook is dit materiaal makkelijk schoon te houden. 

Verder kan je nog kiezen voor kunststof als materiaal. Dit is relatief goedkoop en het is een licht materiaal, daarom is het makkelijk te verplaatsen en schoon te maken. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is goed om te weten dat je hieruit kan kiezen. 

Jouw persoonlijke voorkeur

Natuurlijk zijn je persoonlijke voorkeuren erg belangrijk, wanneer je een retro pedaalemmer aanschaft. Jouw voorkeur is wat minder in woorden en cijfers te bevatten, omdat het vaak een bepaald gevoel is dat iemand heeft met een product. Daarnaast verschillen smaken natuurlijk ook, dus het is goed om te weten dat je met dit punt rekening kan houden.

Ervaringen van andere mensen

Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. 

Vaak hebben deze mensen de prullenbak afval scheiden 4 bakken al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken. Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste vuilnisbak 4 vakken aanschaft.

Prijs van de prullenbak met 4 vakken

Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

De prijs van een prullenbak met 4 vakken begint vanaf zo’n €30 en kan oplopen tot ongeveer €300 voor als je het beste van het beste wilt kopen. Het is belangrijk om de prijs af te zetten tegenover de eigenschappen en kwaliteit, zodat je de beste waarde voor je geld krijgt. Houd er rekening mee dat jouw budget dus tussen deze twee bedragen zal moeten zitten. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.

vuilnisbak 4 vakken

Waar plaats je een prullenbak met 4 vakken?

Een prullenbak met 4 vakken neemt logischerwijs iets meer ruimte in beslag dan de reguliere prullenbakken die we allemaal kennen en waarschijnlijk ook thuis hebben staan.

Het is daarom goed om van tevoren te kijken waar je deze prullenbak neer gaat zetten. Uiteraard dient een afvalbak ergens te staan waar het handig is, zodat je niet voor elk papiertje het hele huis of kantoor door hoeft te reizen.

Aangezien het een 4vaks prullenbak is, en er niet alleen GFT in wordt gegooid, is een algemenere plek aan te raden. Denk hierbij aan de bijkeuken of de ruimte tussen de keuken en eetkamer.

Zet je deze 4vaks prullenbak neer op het kantoor of in een bedrijfspand? Dan is een algemene plek, waar iedereen er makkelijk bij kan het slimste. Dit kan een kantine zijn, nabij de koffiecorner of nabij de printer.

Voor wie is een 4 vaks prullenbak geschikt?

Over het algemeen is een 4 vaks prullenbak voor iedereen geschikt. Het is dan een grote bak, maar ze zijn er ook in hele compacte formaten. Iedereen die zijn afval direct en zo makkelijk mogelijk wil kunnen scheiden, kan baat hebben bij een van deze 4 vaks prullenbakken.

Het is dus niet zo, dat alleen grotere huishoudens of bedrijven gebruik maken van deze prullenbakken. Integendeel! Ze worden juist steeds populairder als standaard prullenbak. Het feit dat we allemaal steeds meer met het milieu bezig zijn, heeft hier ook invloed op gehad. We proberen allemaal ons steentje bij te dragen en met deze prullenbak wordt het ons een stuk makkelijker gemaakt.

Dat gezegd hebbende, is een 4 vaks prullenbak met uitstek geschikt voor de grote gezinnen of bijvoorbeeld op kantoor, kantine of je horecagelegenheid.

Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over de 4 vaks afvalbak. We hebben het alleen nog niet gehad over hoe je een afvalscheider 4 vakken het beste schoon kan maken. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.

Hoe maak je een prullenbak met 4 vakken schoon?

Mocht je eindelijk de beste prullenbak met vier vakken gekocht hebben, dan wil je er natuurlijk alles aan doen om dit item zo schoon mogelijk te houden. Dit houdt in dat het regelmatig schoongemaakt zal moeten worden. Ook ga je op die manier de groei van schimmels, bacterien en nare luchtjes tegen.

Maar hoe maak je een 4 vaks afvalemmer dan schoon en welke stappen kan je dan het beste ondernemen? Gelukkig is het schoonmaken niet zo heel lastig. Je komt al heel ver met het volgen van de onderstaande stappen.

Wat je allereerst nodig hebt is een sopje, een spons, een doekje, een handdoek en wat geduld. Wij hebben een aantal stappen voor jou uitgeschreven die jou kunnen helpen bij het reinigen van de retro pedaalemmer.

Wat je als eerste moet doen, is de afvalbak met 4 vakken leeg halen. Dus je haalt de 4 vuilniszakken eruit of je haalt al het vuil eruit, wanneer je geen vuilniszak gebruikt. Daarnaast hebben sommige afvalbakken ook een binnen emmer, dus die kan je daarna eruit halen.

Vervolgens gebruik je het sopje, de spons en het doekje om de binnenkant en buitenkant schoon te maken. Dit doe je dus zowel van de binnen emmer (mocht je dat hebben) en de prullenbak. Zorg ervoor dat je de deksel ook goed schoonmaakt, want dat vergeten mensen nogal eens.

Wanneer de prullenbak helemaal schoon is, is het tijd om de prullenbak af te drogen. Hiervoor gebruik je een handdoek, waarmee je de binnenkant en buitenkant helemaal droog maakt. En ook hierbij geldt dat je dit zowel voor de binnen emmers als voor de afvalbak zelf wilt doen.

Met het volgen van deze stappen moet je al een heel eind kunnen komen. Wat wij sowieso adviseren is om goed de gebruiksaanwijzing door te nemen, op eventuele schoonmaakvoorschriften. Dan weet je zeker dat je de afvalscheider 4 vakken op de juiste manier schoonmaakt.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze én dat je de perfecte prullenbak voor jouw huishouden hebt gevonden.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Prullenbakken tester
Hoi, ik ben Boyd! Prullenbakken, we hebben er dagelijks mee te maken! Ik heb in het verleden in een winkel gewerkt, waar we veel prullenbakken verkochten. Mijn missie met prullenbak.org is om jou te helpen met het maken van de juiste keuze. We nemen je mee in de beste producten die je kunt aanschaffen.

Plaats een reactie