Prullenbak 3 liter [Korting] 13x de beste van 2024

Een prullenbak 3 liter is het perfecte item om te plaatsen in ruimtes, zoals de kinderkamer, je toilet, aanrecht of badkamer. Om die reden schaffen veel mensen een dergelijk product aan. Vandaar dat wij dit blog hebben geschreven.

In dit artikel nemen wij je mee in de beste prullenbak van 3 liter van 2024. Ook nemen wij je mee in wat het precies is, waar je op moet letten bij het kopen van een afvalbak van 3 liter en wanneer je het juist moet aanschaffen.

We sluiten af met in welke situaties een 3 liter afvalbak handig is om te hebben én hoe je dit product het beste schoon kan maken. Veel leesplezier en vragen of opmerkingen zien we graag terug in de reacties onderaan de pagina.

De beste 3 liter prullenbak van 2024

Tijdens het doen van onze product onderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen, populariteit, materiaalgebruik enzovoort.

Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.

We nemen je hieronder mee in de beste prullenbak 3 liter van 2024. Hierbij loopt de prijs op van laag naar hoog. Welk product kies jij uit?

Goed om aan te geven: sommige van de onderstaande producten zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Klik hiervoor even op “controleer prijs”‘ om de juiste kleur voor in jouw huis te vinden.

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Zoek niet verder en neem dan hier even een kijkje bij bol.com, waar ze meer dan 500 verschillende prullenbakken tot 3 liter op voorraad hebben.

Waarom luisteren naar ons?

Tijdens het zoeken naar de beste prullenbak 3 liter, hebben wij de allerbeste producten onder de loep genomen. Letterlijk honderden reviews zijn doorgenomen, waarbij we naar zowel de positieve als negatieve reviews hebben gekeken.

  • Prijs van het product
  • Aantal reviews van kopers
  • Hoogte van de beoordeling
  • Kwaliteit aan de hand van de reviews
  • Features en mogelijkheden die het product kan bieden

Door dit op deze manier aan te pakken, konden wij een mooie lijst van goede producten samenstellen. Op die manier kan jij de beste 3 liter prullenbak voor jouw situatie vinden.

Wat is een prullenbak van 3 liter?

Na het zien van de bovenstaande producten, heb je (waarschijnlijk) een goed beeld van wat een prullenbak van 3 liter is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij je het hieronder graag uit. 

Prullenbakken zijn er in diverse formaten te vinden, zodat je gemakkelijk kunt kiezen voor een niet al te grote en ook niet al te kleine prullenbak. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een prullenbak van 3 liter.

Zoals de naam al verklapt hebben deze prullenbakken een inhoud van 3 liter en zijn ze dus niet bepaald groot. Een prullenbak van 3 liter worden voornamelijk gebruik voor klein afval zoals wattenstaafjes, snoeppapiertjes en schoonmaakdoekjes. Deze prullenbakjes kan je dus bijvoorbeeld snel in de badkamer of slaapkamer tegenkomen.

Net zoals elke andere prullenbakken heb je keuze uit een groot aanbod aan diverse soorten prullenbakken met een inhoud van 3 liter. Ga je voor een luxe uitstraling met een 3 liter prullenbak van hoogwaardig RVS? Of kies je toch liever voor een 3 liter prullenbak in een knallende rode kleur? Laat je helemaal gaan, want de keuze is aan jou!

Een 3 liter prullenbak heb je echter niet zomaar gekozen, omdat je juist zoveel keuze hebt. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Maar wanneer zou je dan een 3 liter prullenbak moeten kopen en in welke situaties is dit een handig product om te hebben? Daar nemen wij je nu in mee.

prullenbak 3 liter

Waarom een afvalbak van 3 liter kopen?

Nu je weet wat de beste prullenbakken van 3 liter zijn én waar je op moet letten als je dit product gaat kopen, is het belangrijk om te kijken naar wanneer je het zou moeten kopen.

Het is namelijk niet een product wat je zomaar even in huis haalt en er zijn veel vervangende producten op de markt. Vandaar dat wij je graag meenemen in de diverse redenen/momenten wanneer je voor een afvalbak 20 liter zou moeten kiezen.

Een prullenbak 3 liter is ideaal voor kleine huishoudens

Allereerst is het goed om te weten dat een prullenbak van 3 liter ideaal is voor kleine huishoudens. En met klein bedoelen we iemand die alleen woont, omdat je dan over het algemeen niet heel veel afval produceert. Wel is het zo dat zo’n 3 liter afvalbak wat sneller vol raakt, maar daar staat tegenover dat je de vuilnisbak 3 liter vaak leegt. Je zal dus minder snel last hebben van nare luchtjes.

Klein maar fijn

Bij het opruimen van afval helpen ook alle kleine beetjes mee. Daarbij zijn prullenbakken van 3 liter gemakkelijk overal te plaatsen, omdat ze vrij klein zijn. Wanneer je bijvoorbeeld vaak te maken hebt met klein afval, zoals groenteschillen, gebruikte theezakjes en lege koffiecups, zal een 3 liter afvalemmer perfect zijn.

Een ander bijkomend voordeel van een afvalbak van 3 liter, is dat het weinig ruimte in beslag neemt. Iets minder dan bijvoorbeeld een afvalemmer van 5 liter, maar een heel stuk minder dan een prullenbak van 30 l. Hierdoor is het bijvoorbeeld ideaal als afvalemmer kinderkamer.

3 liter prullenbakken zijn vaak ook perfect weg te werken in een kastje. Als inbouw afvalbak bijvoorbeeld, wat erg handig is als je niet wilt dat dit product in het zicht staat of je plaatst het als een kleine keuken afvalbak.

Perfect voor werkkamer, badkamer of toilet

Los van of je een 3 liter prullenbak in je keuken gaat plaatsen, is het ook een geschikt product om te plaatsen in andere ruimtes.

Zo worden vaak dit soort kleine prullenbakken gebruikt voor ruimtes zoals de badkamer, een kantoor/studiekamer of het toilet. Mensen hebben vaak in dit soorten ruimtes weinig GFT afval en meer plastic en/of papier afval dat je perfect in een kleine afvalbak kwijt kan.

Ook omdat dit soort prullenbakken weinig ruimte in beslag nemen, is het een populaire keuze om te plaatsen in het toilet of als afvalemmer badkamer.

Geschikt voor iedereen

Een ander bijkomend voordeel is dat je ontzettend veel keuze hebt in 3 liter afvalbakken, zoals je bovenin dit artikel hebt kunnen zien. De kans is dan ook erg groot dat jij een product vindt dat precies aan jouw verwachtingen voldoen en perfect in jouw interieur of ruimte past.

Al met al meer dan genoeg redenen waarom je een 3 liter afvalbak zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je dit product gaat kopen? Lees snel verder, want daar ga je in de volgende alinea allemaal achter komen.

3 liter prullenbak

Prullenbak van 3 liter kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer jij een 3 liter prullenbak voor in je huis gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat je op dat moment nodig hebt.

Wij hebben de belangrijkste zaken waar je op kan letten hieronder opgesomd, in willekeurige volgorde. Niet iedereen zal elk punt even belangrijk vinden. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten, zodat je zelf kan bepalen met welke punten je wel rekening wilt houden.

Vrijstaand of inbouwen in kast

Allereerst is het fijn om rekening te houden met of je de prullenbak wilt inbouwen in een kast of gewoon ergens los wilt neerzetten.

Een afvalbak van 3 liter is een niet zo’n groot product en om die reden een populaire afmeting om in te laten bouwen in een keukenkastje. Maar ook een vrijstaande prullenbak is een populaire keuze in bijvoorbeeld het toilet of de badkamer. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te bepalen waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Soort deksel

Ook het type deksel is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren waarop je een prullenbak kan openen en kan sluiten.

Je hebt hierbij de keuze tussen een touch afvalemmer, een afvalemmer met sensor, een swing afvalemmer, een open prullenbak, een inbouw variant of een pedaalemmer.   

Je kan wellicht al een beetje aan het type deksel aflezen hoe je het product moet openen. Heb je echter nog geen flauw idee? Blijf dan even doorlezen. Verderop in dit artikel staan we kort even stil bij al deze typen deksel met een bijbehorende uitleg.

Materiaalgebruik

Het zal je niets verbazen dat ook 3 liter prullenbakken van diverse materialen gemaakt worden. Hierbij kun je denken aan metaal en kunststof, maar bijvoorbeeld ook RVS. 

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. 

Zo is een RVS prullenbak tijdloos en relatief makkelijk schoon te krijgen en een metalen prullenbak gaat lang mee, omdat het tegen een stootje kan. Een kunststof prullenbak is daarentegen vaak een stuk goedkoper en licht.

Aantal compartimenten

Een ander belangrijk punt waarmee je rekening kan houden, is het aantal compartimenten dat de 3 liter prullenbak heeft. Afval scheiden is namelijk iets wat veel in Nederland gebeurt en wat ook op veel plekken verplicht is.  

De meeste 3 liter afvalbakken bestaan uit maar 1 compartiment, maar je hebt ook modellen die bestaan uit 2. Zo’n dubbele afvalbak kan in de keuken een erg handig hulpmiddel zijn, omdat je in de keuken vaak verschillende soorten afval produceert.

Als je de keuze maakt om een prullenbak met meerdere compartimenten te kopen, dan is het ook verstandig om te controleren of de compartimenten even groot zijn, deze verschillend zijn of aanpasbaar zijn.

Het komt namelijk vaak voor dat je van één soort afval meer hebt dan van een ander soort afval. Juist dan kan het handig zijn als de compartimenten verschillend zijn in grootte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verschil aan restafval en groenafval. Maar bijvoorbeeld ook PMD afval, welke in de regel veel ruimte in beslag neemt.

Ervaringen van andere mensen

Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. 

Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken. Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten aanschaft.

Prijs van de prullenbak van 3 liter

Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

De prijs van een prullenbak 3 liter begint vanaf zo’n €18 en kan oplopen tot ongeveer €530 voor als je het beste van het beste wilt kopen. Het is belangrijk om de prijs af te zetten tegenover de eigenschappen en kwaliteit, zodat je de beste waarde voor je geld krijgt. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.

Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over de 3 liter prullenbak. We hebben het alleen nog niet gehad over voor wie dit product het meest geschikt is én hoe je de vuilnisbak 3 liter het beste kan schoonmaken. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.

afvalbak 3 liter

Voor wie is een 3 liter prullenbak geschikt?

Hoewel een 3 liter prullenbak een item is dat veel voorkomt in huishoudens, is het niet voor ieder huishouden geschikt. Het is namelijk een kleine prullenbak dat in sommige situatie veel te snel vol kan zitten.

Wanneer jou huishouden uit één of twee personen bestaat, is het aanschaffen van een prullenbak van 3 liter een uitstekende keuze. In je eentje produceer je namelijk een stuk minder afval dan bijvoorbeeld een gezin dat uit vier personen bestaat. Het is dus helemaal niet noodzakelijk om een grote prullenbak te kopen voor in je woning.

Echter als jouw huishoudens uit meer dan twee personen bestaat, is het niet aan te raden om een 3 liter prullenbak aan te schaffen. Niet voor in de keuken in ieder geval, want je zou het wel makkelijk in je toilet, kantoor of badkamer kunnen plaatsen.

Naast de grootte van je huishouden, is het belangrijk dat je kijkt naar waar je de prullenbak neer wilt zetten. Ben je op zoek naar een prullenbak voor in de badkamer of het toilet, dan is een prullenbak van 3 liter perfect. Maar op een druk kantoor of een plek waar veer afval geproduceerd wordt, wil je juist een grotere prullenbak plaatsen.

Zoals je ziet zijn er meerdere toepassingen mogelijk waarbij een 3 liter prullenbak goed van pas zal komen. Het is daarom nu de zaak om verder te gaan met de verschillende typen deksels.

Uit welke soorten deksels kan je kiezen?

Wanneer jij een prullenbak van 3 liter wilt aanschaffen, kan je uit een aantal soorten deksels kiezen. We nemen je hieronder mee in welke soorten dit zijn en waar je hierbij aan kan denken, zodat je voor jezelf kan bepalen wat voor deksel het meeste bij jou past.

Open deksel

Een prullenbak zonder deksel wordt in de regel vaak gebruikt op kantoor of in een horecagelegenheid. Een prullenmand is bijvoorbeeld een perfect voorbeeld van een prullenbak met een open deksel. Doordat deze prullenbak open is aan de bovenkant, kan men makkelijk en snel afval deponeren. 

Tevens worden dit soort prullenbakken vaak gebruikt op plaatsen waar door de dag heen veel afval wordt weggegooid. Denk aan sportlocaties, kroegen, pretparken of op kantoor. Hierbij is het overigens wel aan te raden om de prullenbak dezelfde dag nog te legen als er organisch materiaal wordt weggegooid. 

Pedaalemmer

Met deze variant kun je op een eenvoudige manier de deksel openen, door met je voet druk uit te oefenen op een pedaal. Dankzij de druk zal de deksel openen. Hierdoor is het eenvoudig mogelijk om afval weg te gooien als je beide handen vol hol hebt. 

Tevens hoef je met het gebruik van dit model niet met je handen de pedaalemmer aan te raken, wat door sommige mensen een stuk hygiënischer gevonden wordt. 

Touch deksel

Een ander soort deksel wat je veel ziet bij diverse merken, is de touch afvalbak. Bij dit soort deksels hoef je alleen lichtjes op de deksel te drukken, waarna de prullenbak opent. Vandaar het woord touch natuurlijk. Het deksel blijf topen staan, zolang jij dat wilt, omdat je het zelf weer dicht moet duwen.

Het design van dit soort prullenbakken ziet er vaak strak uit, omdat het deksel gelijk is getrokken met de bovenkant. Hierdoor ziet alles er zeer gestroomlijnd uit en dat is dan ook meteen een reden waarom veel mensen een prullenbak met dit soort deksels koopt.

Sensor

Je hebt het al eerder kunnen lezen, maar Simplehuman is erg sterk in het fabriceren van prullenbakken die vanzelf opengaan. Een van dit soort prullenbakken is de prullenbak met sensor. Dit kan zowel een bewegingssensor als een geluidssensor zijn.

Wanneer jij een beweging langs de sensor maakt of bijvoorbeeld “open can” zegt, zal deze prullenbak vanzelf open gaan. Hierdoor kan je, zonder dat je de prullenbak aan hoeft te raken, zeer makkelijk afval deponeren.

Swing

Een swing afvalbak kenmerkt zich door het feit dat je op de deksel van dit soort prullenbakken kan duwen, waarna de deksel open “swinged” en je de prullenbak kan vullen met afval.

Dit soort deksels zal vanzelf weer dichtgaan, simpelweg omdat de deksel ook weer naar beneden “swinged”. Het is dus ook een relatief makkelijke manier waarop je afval weg kan gooien.

Push deksel

Een push prullen bak is te vergelijken met een swing deksel. Je moet beiden typen deksels duwen, voordat ze open gaan. Het verschil zit hem in de sluiting. Een push deksel gaat vanzelf dicht en heeft vaak (met grote letters) push op het deksel staan. Een push deksel heeft ook een veermechanisme, waardoor het deksel sluit. Een swing deksel heeft dat niet. Er zit dus een verschil tussen deze 2, alleen het is maar een klein verschil.

Oké, je weet nu bijna alles wat je hoor te weten over de 3 liter afvalbak. We hebben het alleen nog niet gehad over hoe je dit product het beste schoon kan maken. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.

afvalemmer 3 liter

Hoe maak je een 3 liter prullenbak schoon?

Mensen hebben graag een schoon huis of kantoor. Je wilt namelijk niet dat er fruitvliegjes, nare luchtjes en schimmels tegenkomen. Het is daarom belangrijk om je huis regelmatig schoon te maken. En dit geldt zeker voor de afvalbakken die jij in jouw huis gebruikt.

Maar hoe doe je dat dan en waarmee moet je rekening houden? Het is echt ontzettend simpel. Met het volgen van de onderstaande stappen zal je al een heel eind komen én zien dat het helemaal niet zo lastig is.

Je zal allereerst wat wasmiddel, heet water, een schoonmaakborstel of sponsje en een handdoek nodig hebben. Ook is het belangrijk dat de 3 liter afvalbak leeg is, dus haal al het vuil of de vuilniszakken eruit.

Begin met de buiten- en binnenkant

Hierna is het een kwestie van aan de slag gaan met het hete water en het wasmiddel om de gehele buitenkant schoon te maken. Je begint met de buitenkant, om vervolgens de binnenkant te reinigen. Je kan dit doen op de manier waarop jij dat prettig vindt. Enkele tips die we jou hierbij willen meegeven:

Een metalen prullenbak moet je na het schoonmaken goed droogmaken met een handdoek. Op die manier voorkom je dat hij gaat roesten.

Wanneer je een prullenbak van RVS hebt, zal je de buitenkant met een zachte doek schoon moeten maken. Op die manier kan je krassen voorkomen.

Is jouw prullenbak van kunststof, dan hoef je wat minder voorzichtig te zijn. Wel kan dit materiaal krassen krijgen en minder sterk zijn, maar het zal niet roesten en niet zo snel krassen als RVS.

Nu is het de zaak om de binnenkant te reinigen. De binnenkant van je prullenbak is ook eenvoudig schoon te maken. Als het goed is heb je het vuil al verwijdert uit de prullenbak van 3 liter.

Het enige wat je dan hoeft te doen is wat heet water en wasmiddel in de prullenbak te gieten, zodat je het kan reinigen met een spons of borstel. Naderhand schud je het vieze water eruit en kan je de binnenkant drogen met een handdoek.

Soms is het ook mogelijk om de 3 liter afvalbak te reinigen in je vaatwasser. Dit zal echter niet met elke prullenbak 5l kunnen, dus houd hier rekening mee.

De laatste tip die wij je mee willen geven is dat je de handleiding van de prullenbak goed door moet nemen. Hier staan vaak de instructies met betrekking tot het schoonmaken in. Daarna is het simpelweg een kwestie van het volgen van de juiste stappen. 

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze én dat je de perfecte 3 liter prullenbak voor jouw huishouden hebt gevonden.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Prullenbakken tester
Hoi, ik ben Boyd! Prullenbakken, we hebben er dagelijks mee te maken! Ik heb in het verleden in een winkel gewerkt, waar we veel prullenbakken verkochten. Mijn missie met prullenbak.org is om jou te helpen met het maken van de juiste keuze. We nemen je mee in de beste producten die je kunt aanschaffen.

Plaats een reactie