Prullenbak 15 liter [Actiemaand] 15x de beste van 2024

Een prullenbak 15 liter is perfect voor kleine gezinnen, kleine ruimtes of voor op kantoor. Maar ze kunnen ook uitstekend gebruikt worden in bepaalde ruimtes, zoals de badkamer, het toilet of in de keuken. Meer weten over de beste 15 liter afvalbakken? Lees dan verder.

In dit artikel nemen wij je mee in de beste prullenbak van 15 liter van 2024. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van een vuilnisbak 15 liter, wat het precies is en wanneer je het juist moet aanschaffen.

We sluiten af met uit welke soorten deksels jij kan kiezen, in welke situaties een 15 liter afvalbak handig is om te hebben én hoe je een prullenbak 15 liter het beste schoon kan maken. Veel leesplezier en vragen of opmerkingen zien we graag terug in de reacties onderaan de pagina.

De beste prullenbak van 15 liter van 2024

Tijdens het doen van onze product onderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen, populariteit, materiaalgebruik enzovoort.

Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.

We nemen je hieronder mee in de beste 15 liter prullenbak van 2024, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog. We zijn benieuwd welk product jij gaat uitkiezen!

Goed om aan te geven: sommige van de onderstaande producten zijn natuurlijk ook in andere kleuren én met een diverse inhoud te verkrijgen. Klik hiervoor even op “controleer prijs”‘ om de juiste kleur en inhoud voor in jouw huis te vinden.

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Zoek niet verder en neem dan hier even een kijkje bij bol.com, waar ze meer dan 190 verschillende 15 liter afvalbakken op voorraad hebben.

Waarom luisteren naar ons?

Tijdens het zoeken naar de beste prullenbak 15 liter, hebben wij de allerbeste producten onder de loep genomen. Letterlijk honderden reviews zijn doorgenomen, waarbij we naar zowel de positieve als negatieve reviews hebben gekeken.

  • Prijs van het product
  • Aantal reviews van kopers
  • Hoogte van de beoordeling
  • Kwaliteit aan de hand van de reviews
  • Features en mogelijkheden die het product kan bieden

Door dit op deze manier aan te pakken, konden wij een mooie lijst van goede producten samenstellen. Op die manier kan jij de beste 15 liter prullenbak voor jouw situatie vinden.

Wat is een prullenbak van 15 liter?

Na het zien van de bovenstaande producten, heb je (waarschijnlijk) een goed beeld van wat een 15 liter prullenbak is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij je het hieronder graag uit. 

Een 15 liter prullenbak is normaal gesproken een prullenbak met een totale inhoud van 15 liter. Echter kan het voorkomen dat er ook prullenbakken een 15 liter prullenbak genoemd worden, terwijl ze bestaan uit bijvoorbeeld 2 vakken van 10 of 5 liter.

Als je opzoek bent naar een erg kleine prullenbak van in totaal 15 liter, dan doe je er goed aan om op te letten of deze uit één compartiment bestaat of uit meerdere. Het komt namelijk voor dat er prullenbakken uit twee of zelfs drie compartimenten bestaat. Dit is ideaal als je afval dient te scheiden van elkaar en gebruik wilt maken van een kleinere prullenbak. 

Dit formaat is ideaal voor mensen die de prullenbak vaak legen als er GFT afval in zit of voor kleinere ruimtes waar geen GF verwerkt wordt, zoals bijvoorbeeld de badkamer of het toilet. Op plekken waar men veel afval produceert, bijvoorbeeld in de keuken bij grotere gezinnen of bedrijfskantines, wil je juist een grote vuilnisbak neerzetten. 

Een prullenbak van 15 liter heb je echter niet zomaar gekozen, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, soorten, inhoud en kleuren. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Maar waarom zou je dan een 15 liter prullenbak moeten kopen en in welke situaties is een afvalemmer 15 liter een handig product om te hebben? Daar nemen wij je nu in mee. 

afvalemmer 15 liter

Waarom een prullenbak van 15 liter kopen?

Nu je weet wat de beste prullenbak van 15 liter is én waar je op moet letten als je dit product gaat kopen, is het belangrijk om te kijken naar waarom je het zou moeten kopen.

Het is namelijk niet een product wat je zomaar even in huis haalt en er zijn veel vervangende producten op de markt. Vandaar dat wij je graag meenemen in de diverse redenen/momenten wanneer je voor een 15 liter prullenbak zou moeten kiezen.

Snel vol, dus minder snel nare luchtjes

Niemand wordt vrolijk van nare luchtjes die van een prullenbak vandaan komen. Vooral wanneer het wat warmer wordt in huis, kunnen deze geurtjes snel ontwikkelen. 

Omdat een 15 liter afvalemmer niet zo groot is, zal je zien dat dit product snel vol zit. Hierdoor moet je het dus ook vaak legen, waardoor je nare luchtjes en bacteriën zo min mogelijk kansen geeft. 

Bespaart ruimte

Een ander belangrijk voordeel dat een 15 liter prullenbak kan bieden, is dat het zeer weinig ruimte in beslag zal nemen. Dit is direct de reden waarom veel mensen voor dit soort prullenbakken kiezen, wanneer ze toe zijn aan een nieuwe.

Omdat deze prullenbak zo klein is, zijn ze uitstekend te gebruiken in kleinere ruimtes. Hierdoor is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een prullenbak van 15 liter op te bergen in een keukenkastje, bij het toilet of in de badkamer, maar ook als kinderkamer afvalbak.

Voor werkkamer, badkamer of toilet

Vaak worden dit soort kleine prullenbakken gebruikt voor ruimtes zoals de badkamer of het toilet, waar men geen GFT hoeft weg te gooien. Ook omdat dit soort prullenbakken weinig ruimte in beslag nemen, is het een populaire keuze om te plaatsen in het toilet.

Voor iedereen een geschikt product

Als laatste vinden we het goed om te benoemen dat er voor iedereen wel een geschikt product te vinden is. Bovenin dit artikel heb je al een hoop goede items gezien, maar er zijn letterlijk honderden producten waaruit je kan kiezen.

De kans is dan ook groot dat je een 15 liter afvalbak kan vinden, dat precies bij jouw wensen aansluit. Met dit artikel proberen we je simpelweg een duwtje in de juiste richting te geven.

Al met al meer dan genoeg redenen waarom je een 15 liter afvalbak zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je dit product gaat kopen? Lees snel verder, want daar ga je in de volgende alinea allemaal achter komen.

prullenbak 15 liter

Prullenbak 15 liter kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer jij een prullenbak met 15 liter voor in je huis gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat je op dat moment nodig hebt.

Wij hebben de belangrijkste zaken waar je op kan letten hieronder opgesomd, in willekeurige volgorde. Niet iedereen zal elk punt even belangrijk vinden. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten, zodat je zelf kan bepalen met welke punten je wel rekening wilt houden.

Inbouw of vrijstaand

Allereerst is het van belang dat je rekening houdt met de plaatsing van dit product. Je hebt hierbij de keuze uit een afvalemmer inbouw of vrijstaand.

Kleine prullenbakken zoals de 15 liter prullenbak worden echter vaak ingebouwd in een keukenkastje, omdat het een perfect product hiervoor is. Maar ook een vrijstaande prullenbak is een populaire keuze in bijvoorbeeld het toilet of de badkamer. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te bepalen waar jij voor gaat. 

Type deksel

Er zijn verschillende soorten deksels op de markt als het gaat om het openen van jouw prullenbak. Zo is er bijvoorbeeld de pedaalemmer welke geopend worden door met je voet op een pedaal te gaan staan. 

Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook kiezen uit een touch afvalbak, een afvalbak met sensor, een swing afvalbak en nog veel meer.

Een touch deksel opent zich door er even tegenaan te duwen. Een Swing deksel kan je duwen, waardoor het “open swinged” en een sensor gaat automatisch open zodra je langs de sensor gaat. 

Er zijn dus diverse manieren waarop je de 15 liter prullenbak kan openen, dus het kan voor jou een belangrijk punt zijn om rekening mee te houden. Heb je nog geen idee wat je bij elk type deksel kan denken? Blijf dan lezen. Verderop staan we hier even bij stil.

Aantal vakken

Een ander belangrijk punt waarmee je rekening kan houden, is het aantal vakken dat de 15 liter prullenbak heeft. Afval scheiden is iets wat veel Nederlanders doen. 

Hierdoor zijn er dan ook 15 liter prullenbakken verkrijgbaar, welke opgesplitst zijn in twee of zelfs drie verschillende compartimenten. Dit noemt men ook wel een dubbele prullenbak of een 3-vaks prullenbak. Afval scheiden in jouw prullenbak is dus ook nog nooit zo makkelijk geweest. 

Als je de keuze maakt om een prullenbak met meerdere compartimenten te bestellen. Dan doe je er goed aan om op te letten of de compartimenten even groot zijn, deze verschillend zijn of aanpasbaar zijn.

Het komt namelijk vaak voor dat je van één soort afval meer hebt dan van een ander soort afval. Juist dan kan het handig zijn als de compartimenten verschillend zijn in grootte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verschil aan restafval en groenafval. Maar bijvoorbeeld ook PMD afval, welke in de regel veel ruimte in beslag neemt.

Materiaalgebruik

Je wilt niet alleen rekening houden met de plaatsing en het soort deksel, maar ook zeker met het materiaal waarvan de prullenbak gemaakt is. Dit zegt vaak iets over de sterkte en de kwaliteit van dit product.

Zo heeft een roestvrijstalen 15 liter prullenbak een tijdloze uitstraling, een metalen prullenbak is sterk en kan tegen een stootje en een kunststof prullenbak is relatief goedkoop en licht. 

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen die voor iedereen anders zullen zijn. Weet in ieder geval dat je ook hiermee rekening kan houden. 

Kleurgebruik

Een ander belangrijk punt waarmee je rekening kan houden, is de kleur van de 15 liter prullenbak. Je kan namelijk kiezen uit veel diverse kleuren, waarbij zilver, grijs en de zwarte afvalbak erg in trek zijn. Maar je hebt ook de keuze uit andere kleuren.

Afhankelijk van waar je de 15 liter prullenbak wilt plaatsen, kun je dus een kleur kiezen die bij die plek past en bij dat interieur past.  

Ervaringen van andere mensen

Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. 

Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken. Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten aanschaft.

Prijs van de prullenbak 15 liter

Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

De prijs van een prullenbak 15 liter begint vanaf zo’n €10 en kan oplopen tot ongeveer €140 voor als je het beste van het beste wilt kopen. Het is belangrijk om de prijs af te zetten tegenover de eigenschappen en kwaliteit, zodat je de beste waarde voor je geld krijgt. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.

vuilnisbak 15 liter

Voor wie is een prullenbak 15 liter geschikt?

Hoewel een 15 liter prullenbak een item is dat veel voorkomt in huishoudens, is het niet voor ieder huishouden geschikt. Hieronder zullen we zo goed mogelijk uit proberen te leggen voor wie een dergelijke prullenbak geschikt is. 

Om te bepalen of een bepaalde vuilnisemmer geschikt is voor jou, is het van belang om te kijken naar de grootte van je huishouden. Wanneer je in je eentje woont, zonder andere mensen erbij, is een kleine prullenbak voldoende met een inhoud van zo’n 15 tot 30 liter. 

Bestaat jouw huishouden uit 2 of 3 personen, is het verstandig om te gaan voor een slagje groter. Denk dan aan een prullenbak van 30 tot 50 liter. Is je huishouden nog groter dan dat, kies dan voor een prullenbak met een inhoud van meer dan 50 liter. 

Naast de grootte van je huishouden, is het belangrijk dat je kijkt naar waar je de prullenbak neer wilt zetten. Ben je op zoek naar een prullenbak voor in de badkamer of het toilet, dan is een prullenbak van 15 liter perfect. 

Zoals je ziet zijn er meerdere toepassingen mogelijk waarbij een 15 liter prullenbak goed van pas zal komen. Het is daarom nu de zaak om verder te gaan met welke soorten deksels er allemaal zijn.

Prullenbak deksel: welke soorten zijn er?

Zoals hierboven al benoemd is, kan je tegenwoordig kiezen uit veel verschillende deksels. Oftewel: manieren waarop je een prullenbak kan openen. Wij nemen je hieronder mee in de meest voorkomende deksels, met de daarbij behorende toelichting. 

Open deksel

Een prullenbak met een open deksel is dus een afvalbak zonder deksel. Een prullen afvalmand is hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Doordat deze prullenbak open is aan de bovenkant, kan men makkelijk en snel afval deponeren. 

Tevens worden dit soort prullenbakken vaak gebruikt op plaatsen waar door de dag heen veel afval wordt weggegooid. Denk aan pretparken, sportlocaties, kroegen enzovoort. Hierbij is het overigens wel aan te raden om de prullenbak dezelfde dag nog te legen, vooral als er organisch materiaal wordt weggegooid. Anders kan het nogal snel gaan stinken.

Pedaalemmers

Een pedaalemmer is een prullenbak dat je opent, door druk uit te oefenen op een pedaal. Dankzij de druk zal de deksel openen én open blijven, zolang jij je voet op het pedaal houdt. Hierdoor is het eenvoudig mogelijk om afval weg te gooien als je beide handen vol hol hebt. 

Tevens hoef je met het gebruik van dit model niet met je handen de pedaalemmer aan te raken, wat door sommige mensen een stuk hygiënischer gevonden wordt. Je kan hierbij vaak kiezen uit 1, 2 of 3 compartimenten.

Touch deksel

Een touch deksel opent jouw prullenbak door de deksel lichtjes aan te drukken. Vaak blijft de deksel open staan, tot dat jij het zelf weer handmatig dicht duwt.

Het design van een touch prullenbak ziet er vaak strak uit, omdat het deksel gelijk is getrokken met de bovenkant van de afvalbak. En ook bij de vuilbak 15 liter kan je soms kiezen uit een afvalbak met 1, 2 of 3 compartimenten.

Sensor

Ondanks dat pedaalemmers met voetbediening ervoor zorgen dat je zonder je handen te gebruiken de prullenbak kunt openen, hebben diverse fabrikanten niet stil gezeten met het door ontwikkelen van prullenbakken.

Hierdoor is de prullenbak met sensor ontstaan. Bij dit model opent de deksel namelijk als je in de buurt komt van de bewegingssensor. Als je langs deze sensor beweegt opent de prullenbak automatisch, waardoor dit ook een erg hygiënisch product is.

Swing

Een swing deksel kenmerkt door het feit dat je op de deksel van dit soort prullenbakken kan duwen, waarna de deksel open “swinged” en je de prullenbak kan vullen met afval. Dit soort deksels zal vanzelf weer dichtgaan, simpelweg omdat de deksel ook weer naar beneden “swinged”.

Inbouw

De inbouw prullenbak is vooral een praktisch product wat mensen aan de binnenkant van een keukenkastje hangen. Vaak zijn is dit een kleine prullenbak, zoals bijvoorbeeld een prullenbak 30 liter, met 2 of 3 compartimenten.

Het nut van een inbouw afvalbak is dat het niet in het zicht staat, wat veel mensen een fijn en schoon gevoel geeft. Ook worden nare luchtjes hiermee vermeden, aangezien deze in de kast blijven hangen.

Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over de 15 liter prullenbak. We hebben het alleen nog niet gehad over hoe je de 15 l prullenbak het beste schoon kan maken. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.

15 liter prullenbak

Hoe maak je een 15 liter prullenbak schoon?

Niemand wordt vrolijk van nare luchtjes, bacterien en schimmels. Het is daarom ontzettend belangrijk om je afvalbak van 15 liter regelmatig schoon te maken. Zo geef je immers deze nare dingen geen kans om te ontwikkelen én zo blijft dit product in de meest optimale conditie.

Maar hoe maak je nu een 15 liter afvalbak schoon en welke stappen kan je ondernemen? Met het volgen van de onderstaande stappen zal je al een heel eind komen én zien dat het helemaal niet zo lastig is.

In principe kan je jouw prullenbak schoonmaken op de manier waarop jij dat het meest fijn vindt. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten, zoals bijvoorbeeld het materiaal waarvan de 15 liter prullenbak gemaakt is.

Zo is het verstandig om een prullenbak van RVS aan de buitenkant met een zachte doek schoon te maken. Op die manier voorkom je krassen. Het zou natuurlijk zonde zijn als je jouw 15 liter prullenbak onnodig beschadigt.  

Een metalen prullenbak moet je na het schoonmaken goed droogmaken met een handdoek. Op die manier voorkom je dat hij gaat roesten.

De binnenkant van je prullenbak is ook eenvoudig schoon te maken. Open het deksel, haal de vuilniszak eruit en je kan gaan poetsen. Maak een sopje en gebruik dit om de binnenkant van jouw 15 liter prullenbak mee schoon te maken. Hierna even goed afdrogen en je bent klaar!

De laatste tip die wij je mee willen geven is dat je de handleiding van de prullenbak goed door moet nemen. Hier staan vaak de instructies met betrekking tot het schoonmaken in. Daarna is het simpelweg een kwestie van het volgen van de juiste stappen. 

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze én dat je de perfecte 15 liter prullenbak voor jouw huishouden hebt gevonden.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Prullenbakken tester
Hoi, ik ben Boyd! Prullenbakken, we hebben er dagelijks mee te maken! Ik heb in het verleden in een winkel gewerkt, waar we veel prullenbakken verkochten. Mijn missie met prullenbak.org is om jou te helpen met het maken van de juiste keuze. We nemen je mee in de beste producten die je kunt aanschaffen.

Plaats een reactie